Go to ...

Radio Messias

Messias, Israel og Verden

Sponsor

Klikk på reklamer og annonser. Radio Messias og JCMedia tjener penger på salget.

RSS Feed

Shechting: Dyrevelferd på høyeste nivå


Nå og da kommer spørsmålet om rituell slakting, nemlig jødisk (kosher) og muslimsk (Halal), opp på dagsorden. Seks europeiske land, Norge, Sverige, Sveits, Luxembourg, Polen og Danmark, samt regionen Wallonia i Belgia (og også New Zealand) anser Schechita ansett som umenneskelig og dermed forbudt.

 

Protestene mot shechting er ikke av ny dato. Første gang saken ble omdiskutert i nyere tid var i Tyskland i 1864, hvor den ble lansert av dyrebeskyttelsesforeninger. På 1880-tallet, oppstod det en kopling mellom dyrevernere og antisemitter. Disse egentlig svært forskjellige ideologiene gjorde felles sak.

Ifølge jødiske regulativer skal dyr slaktes med et enkelt kutt i halsen, i stedet for at man bedøver dyret enten med en bolt i hodet eller elektrosjokk (Norge), for å bedøve dyret. Det har imidlertid blitt påvist at opptil 31 prosent av dyrene som slaktes i land som Norge ikke blir bedøvet av elektrosjokket, enten ved at elektroden bommer eller ikke virker. Dette medfører store smerter for dyret, i motsetning til nøye overvåket Shechting som gjør at dyret dør i løpet av 4-5 sekunder.

Mange tror at muslimsk halal-slakt er synonymt med jødisk schechting, men det er flere grunner til at dette argumentet ikke holder. Fremst av alt er at islams guddom, Allah, ikke er synonym med Israels Gud, og siden imamen (eller den som utfører den religiøse delen av slaktingen) proklamerer ”Bismillah, Allahu Aqbar!” (I Allahs navn: Allah er større!)

Jødisk tradisjon understreker at dyret skal drepes «med respekt og medfølelse». Et dyr som lider smerte under slaktingen produserer hurtig store mengder adrenalin, som skjemmer kjøttet og gjør det uegnet for menneskeføde (dette er årsaken til at man ikke skal slakte og ete dyr som er ”revet”).

Angående jødisk dyrevelferd har også dyr rett til hvile på sabbaten, og at man skal fore dyrene sine før man selv setter seg til bords. Tildragelser som tyrefekting er strengt forbudt etter jødisk regulativ.

Når det gjelder Shechitah, er poenget at man hurtig eliminerer blodtrykket i dyrets hjerne. Dette fører til umiddelbart bevissthetstap og dyret dør meget raskt etter utblødning. Til dette bruker man en spesiell kniv som kalles en chalaf.

Shechting inneholder ikke bare påbud om hva som skal gjøres, men strenge forbud for hva man ikke har lov å gjøre. Disse er

Shechiyah: Slakteren stanser opp aldri så lite i selve schechtingen. Dette medfører smerte for dyret, og gjør at kjøttet blir regnet som ikke rett kosher. Kniven skal gå i ett strøk uten opphold.

Derasah: Når slakteren stikker kniven inn i dyrets hals i stedet for å dra kniven mot seg selv. Dette kan også forårsakes ved at dyret blir stilt opp feil, slik at dyrets hode legger vekt på kniveggen. Kniven må dessuten være så skarp at det skal være unødvendig å bruke krefter i slaktingen.

Haladah: Hvis slakteren bruker en kniv som er for liten i forhold til dyrets størrelse og kniven ”drukner” i dyrets hals.

Hagrama: Dersom kniven ikke blir plassert på riktig sted på halsen før selve kuttet blir gjennomført.

Iqqur: Dette skjer dersom kniven har et hakk i eggen eller skade i metallet som river opp dyret.

I de tilfeller hvor disse mot formodning skulle forekomme kalles kjøttet får ”nevelah” som betyr åtsel, og blir regnet som uegnet for menneskeføde.

Hele regelverket når det gjelder slakting er imidlertid langt større og utdanningen til å bli shochet (kosher-slakter) er meget omfattende og komplisert.

Tags: , , , , , ,

About Lars-Toralf Utnes Storstrand

Journalist siden 1989, med publiserte artikler i Dagen, Haugesunds Avis, Norge IDAG, Karmsund, Filmmagasinet, og andre publikasjoner. Forfatter. Ytringsfrihetsfundamentalist og absolutist. Overbevist Israelsvenn og Zionist. Utdannelse: BA i Kultur og Samfunnsvitenskap ved Universitetet i Bergen, 2004-2007.